BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Tuesday, September 1, 2009

Misattribution & Transfer of excitation

Kuliah kali ini ana belajar satu topik yang menarik ”Emosi Dalam Membuat keputusan”.Emosi kita sebenarnya memberi kesan dalam membuat keputusan.

Misattribution satu istilah yang menarik bagi ana. Ia bermaksud kesilapan dalam menganggap. Biasalah dalam hidup ini dengan mata kita dapat lihat macam-macam kadang-kadang kita buat kesilapan dalam menganggap seseorang. Ana juga pernah buat kesilapan ini, hanya menilai seseorang dari luaran tapi hakikatnya tanggapan ana salah sama sekali. Sebab itulah dalam Islam ia mengajar umatnya konsep husnu zan.
Mudah untuk saya katakan kalau orang berwajah masam dan tidak senyum itu seorang yang garang, angkuh dan sebagainya. Namun apabila ana mendekati dan menegurnya, dia adalah seorang yang peramah dan lemah lemah lembut bila berkata-kata. Rasa bersalah pula jika berlaku demikian.
Sebenarnya misattribution bahaya juga, kita kena berhati-hati bimbang ia akan mengundang dosa dan ia adalah salah satu penyakit hati. Dalam apa-apa hal jika kita tidak tahu perkara sebenar jangan mudah buat tanggapan yang melulu, husnu zan mesti diterapkan dalam diri agar kesilapan ini tidak berlaku.

Ana pernah juga kena tempias Transfer Of Excitation, rasa sedih sangat bila kena marah lebih-lebih lagi jika mereka yang bergelar kawan atau sahabat yang memarahi ana sedangkan ana tidak buat salah, sakit hati kat orang lain, orang lain pula yang kena haba kemarahan itu... Rasa macam nak lari jauh-jauh dari mereka dan kalau boleh tidak mahu berjumpa lagi. ( rasa je...tapi tak lari, walau macamana pun sahabat kita..kita kena hargai kehadirannya..)

Banyak orang banyaklah ragamnya, ada yang tidak boleh kawal emosi sehingga orang lain pun turut jadi mangsa. Sebab itu pentingnya sabar, sifat marah ni kalau tidak dikawal boleh mengundang pelbagai kemungkinan. Ana paling tidak suka orang yang panas barang, boleh jadikan ana stress.kita kenalah jadi seorang yang bijak dalam menguruskan emosi. Jadikan Rasulullah S.A.W role model, seorang yang penyabar walaupun dihina diherdik, seorang yang pemaaf tidak cepat marah. Ya Rasulullah sungguh mulia akhlakmu.

0 comments: