BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Tuesday, July 21, 2009

Semoga Dikau Tenang di sana


19 Julai 2009 merupakan tarikh bersejarah buatku dan teman2 seperjuanganku...lidahku terhenti dari mengalunkan kalamullah tatkala telefonku bergetar...lantas ku menjawap panggilan tersebut...panggilan itu datangnya dari sahabatku yang kini menjadi presiden persatuan anak negeri Kelantan (PERDANA)di UKM...." sahabat kita Ashraff telah meninggal.." itulah kalimah-kalimah yang dilontarkan"...aku terkedu. jantungku berdenyut kencang secara tiba-tiba. Seakan-akan tidak percaya..Lantas ku bertanya, " betul ke? kenapa?"..

Dia menceritakan hal itu kepadaku...aku menjadi sebak, perlahan-lahan mutiara jernih mulai gugur...Sahabat kami ditimpa kemalangan dan terus meninggal. Berita tentang kematiannya dengan cepat tersebar dikalangan sahabat-sahabat kami baik di USIM, UKM,UIA dan IPTA/S yang lain.

Arwah merupakan seorang penuntut di KUIN Kedah. Kami mengenalinya semenjak tingkatan 4 di Sek.Men.Ugama Arab Taqaddum aL-Maarif. ukhwah yang terbina antara pelajar-pelajar kelas kami cukup baik antara muslimin mahupun muslimat. Namun demikian, kami tetap menjaga batas-batas pergaulan. Kunjung-mengunjung ke rumah-rumah sahabat menjadi amalan kami. lebih-lebih lagi di musim perayaan dan majlis kenduri-kendara. Ukhwah yang terbina tidak hanya terbatas dikalangan kami bahkan keluarga kami juga saling mengenali...

Arwah merupakan seorang yang periang, ringan tulang dan seorang yang amat menjaga penampilan. Arwah juga seorang yang prihatin tentang sahabat-sahabatnya. ketiadaannya satu kehilangan buat kami...arwah ditimpa kemalangan ketika sedang menunggang motosikal. kemalangan tersebut membabitkan sebuah van.Kecederaan yang teruk di bahagian kepala menyebabkan arwah terus meninggal di tempat kejadian..

Setiap yang bernyawa pasti akan mati..berita ini mengingatkanku akan kematian..yang mana kehadirannya akan tiba..Allah S.W.T memberi peluang kepadaku hanya sekali sahaja untuk menikmati kehidupan di dunia ini..dalam hidup ini sesekali kita akan diuji dengan nikmat dan dugaan..cuma iman dan taqwa yang boleh menyelamatkan.. setiap saat amat beharga di dunia ini..kerana apabila kita berada di alam sana (barzakh@akhirat) walaupun sesaat kita tidak berpeluang lagi untuk kembali ke dunia ini..

semoga rohmu dicucuri rahmat Allah S.W.T..amin..

Firman Allah S.W.T yang bermaksud:

"Maha Suci Allah yang di tangan-Nyalah segala kerajaan, dan dia Maha Kuasa atas segala sesuatu. Yang menjadikan mati dan hidup, supaya dia menguji kamu, siapa di antara kamu yang lebih baik amalnya. dan dia Maha Perkasa lagi Maha Pengampun."